Cristian Ungureanu

Cristian Ungureanu s-a născut la data de 22 ianuarie 1972, în Iaşi. După studii la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, îşi continua activitatea în Italia unde expune în mai multe rânduri la Bolonia, Veneţia şi Verona. După şapte ani de studii de cercetare şi proiecte artistice se întoarce în România şi susţine teza de doctorat „Dialog între sferă şi cub. Geometria secretă a picturii europene“, la Universitatea de Artă din Bucureşti (2010). Cristian Ungureanu este prorector, conf. univ. dr. din 2017 și a devenit conducător de doctorat la IOSUD – UNAGE Iași, în 2016, cu teza „Compoziția geometrică în artele vizuale și valorile sale transdisciplinare”.

Membru al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) din Paris, Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole despre teoria artei. Este autorul a nenumărate conferințe naționale și internaționale, a participat la peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, Franța, Federatia Rusă, Turcia și România, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România și colaborează cu Galeria de Artă „Dana” din Iași.

Filosoful Basarab Nicolescu rezumă abordarea transdisciplinară a artistului: „În România, un important continuator al operei lui Matila Ghyka este artistul transdisciplinar Cristian Ungureanu, care revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă și simbolică”. (citat din prefața primei ediții în limba română a cărții „Numărul de aur” a lui Matila Ghyka, Editura Nemira, București, 2016, pag. 19).

Cred că un fapt artistic vizual trebuie să se întâmple şi să fie recepţionat în prima fracţiune de secundă în care este privit. Are statutul operei de artă atunci când generează mai multă energie decât a fost necesară pentru realizarea lui. (Cristian Ungureanu)

cristian ungureanu
Cristian Ungureanu 2