Mihai Pamfil

Mihai Pamfil s-a născut la 1 aprilie 1953, în satul Fântâna Blănarului, com. Bogdana, jud. Vaslui. A absolvit Liceul de Muzică si Arte Plastice “Octav Bancilă” din Iasi (1972) și Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București (1978). Este doctor in estetică. Este profesor universitar la Universitatea Națională de Arte George Enescu (Facultatea de Arte Vizuale și Design) din Iași. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Este membru al International Association of Art. A fost redactor la revista de cultură “Măiastra” (Baia Mare) și la Info-artis (Iași). Este autorul cărții de fenomenologie Percepția estetică între restituire și constituire, Ed. ARTES, Iași, 2007. A publicat studii și comentarii plastice în reviste de cultură și ziare diverse. A înființat laboratorul ARTELE FOCULUI la Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iași. A realizat ilustrația grafică a unor jocuri cu caracter instructiv-educativ, pentru elevi (“Învațați limba germană fără profesor”, “Jocul scriitorilor” etc.).

A făcut parte din juriul unor manifestări artistice de nivel național sau internațional. A practicat pictura și grafica abstractă într-o perioadă în care “programele” Uniunii Artiștilor Plastici, contaminate ideologic, recomandau portretul omagial și compoziția consacrată glorificării muncii și vieții “luminoase” a “omului nou”. În epoca “de aur”, opțiunea pentru arta abstractă la un artist profund atașat valorilor artei figurative este și o formă de protest prin neangajare. După anii 90, motivele “protestului” fiind înlăturate, abordează prioritar compoziția figurativă, reprezentând stilizări de oameni și obiecte. Pictura sa se caracterizează prin forță, rafinament și limpezime cromatică și compozițională. În desen manifestă o mare libertate a ductului, amintind de Paul Klee sau Picasso.

Expoziții personale (selecţie):
2018 – Chișinău Muzeul Național de Artă al Moldovei,
2016 – Sibiu Muzeul BRUKENTHAL, tripla personală Zamfira Birzu, Gabriela Drinceanu, Mihai Pamfil;
2016 – Iași Muzeul Unirii.
2015 – Sângeorz-Băi Muzeul de Artă Comparată.
2015 – Iași Biblioteca ”Mihai Eminescu”.
2014 – Vaslui Muzeul „Stefan cel Mare”.
2013 – Iași Galeria „Theodor Pallady”.
1980-2000 – Iași şi Baia Mare.

Premii (selecţie):
2020 – MARELE PREMIU la Salonul Uniunii Artiștilor Plastici din ROMANIA, Filiala Iași.
2017 – Premiul pentru pictură “Lascăr Vorel” la Bienala Națională “Lascăr Vorel”, Muzeul de Artă, Piatra Neamț.
2016 – Premiul Complexului Muzeal IULIAN ANTONESCU, la Saloanele Moldovei, editia a XXVI-a.
2014 – Premiul pentru grafică “Club Rotary, Iasi 2000” la Salonul ARTIS al Uniunii Artistilor Plastici,
2013 – Premiul “Mihai Grecu” al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova, la Saloanele Moldovei, editia a XXIII-a.
2013 – Medalia de aur la EUROPEAN VISUAL ART EXHIBITION, Iași (Casa BALȘ)
2012 – Diplomă de excelență la Expziția Internațională EMINESCIANA, Galeria CUPOLA.

Mihai PAMFIL, ulei pe pânză, 66X61,5 cm, 2015
pamfil mihai din alt veac u fibrolemn 70x171 cm