Adrian Podoleanu

Adrian Podoleanu s-a născut la data de 26 august 1928, Sadaclia și a decedat pe 8 iulie 2010, Iași. Pictorul a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secția Pictură, după ce mai întâi a cochetat cu regia, la Conservatorul de Muzică și artă dramatică din Timișoara. A debutat în 1958, la București, remarcându-se apoi cu numeroase expoziții în țară și străinătate. A fost profesor și decan al Facultații de Arte Plastice, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

Este laureatul a numeroase premii, printre care și “Diploma de Onoare” cu Medalia “Pro amiciția – Pro fidelitate”, pentru întreaga activitate artistică (2000). La Muzeul de Artă din Iași, cea mai recentă expoziție selectivă a artistului a fost organizată în 1998, la aniversarea a 70 de ani de la naștere.

Artistul Adrian Podoleanu a fost decorat la 16 ianuarie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru meritele avute în creația artistică și promovarea culturii românești în țară și peste hotare, pentru abnegația deosebită în slujirea instituțiilor culturale din Moldova.

Adrian Podoleanu, Brigada, ulei pe pânză, 135x144 cm, Muzeul de Artă Iaşi
Adrian Podoleanu, Autoportret, ulei pe carton, 40X34 cm, 1985, Muzeul de Artă Iaşi