Bogdan Bârleanu

Născut la 21 octombrie 1954, Bogdan Bârleanu a urmat Facultatea de Arte Plastice a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaṣi, unde i-a avut printre profesori pe Dan Hatmanu, Constantin Radinschi, Francisc Bartok și Corneliu Ionescu. A urmat apoi Facultatea de Muzeologie de la Institutul „Nicolae Grigorescu” din Bucureṣti, ocazie cu care a audiat cursurile eminenţilor profesori Dinu C. Giurescu, Andrei Pleṣu, Marin Gherasim etc. Lucrarea sa de licenţă a avut ca subiect pictura murală de la Mănăstirea Galata din Iaṣi. În perioada bucureṣteană s-a bucurat de grija ṣi sfaturile preţioase ale sculptorului Ion Irimescu, naṣul de cununie al părinţilor săi. În 2009 obține doctoratul în Arte Vizuale al Universității de Arte „Nicolae Grigorescu” din București cu teza „Iftimie Barleanu; un sculptor, o viață”, redactată sub îndrumarea academicianului Răzvan Theodorescu.
În 1979 este admis în Uniunea Artistilor Plastici ca membru stagiar. Se produce ṣi prima sa prezenţă într-o expoziţie romȃnească peste hotare, la Lublin (Polonia). În 1982 deschide cea dintâi expoziţie personală, la Bucureṣti, la Galeria „Căminul Artei”. Pe lângă o bursă de studii în Italia, anul 1993 îi aduce și debutul în cariera didactică. Pentru o scurtă perioadă a deținut și funcția de director al Direcției Județene Iași pentru Cultură și Patrimoniu ṣi apoi deţine funcţa consilier al Directiei Județene Iași pentru Cultură și Patrimoniu.

Declarat oficial un „împătimit al culorii”, care este şi crezul său, pictorul Bogdan Bârleanu are numeroase premii primite de-a lungul timpului: Diplomă de onoare a juriului la Bienala Internațională a tineretului de la Sofia – Bulgaria (1984), Premiul Primăriei Municipiului Iași (2000), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler – Palatul Cotroceni, București (2002), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici Iași (2004), Premiul „Vasile Pogor” (2014), Premiul “Valorile Iaşului, Valorile României” etc.

Bogdan Bârleanu, Peisaj de Iarnă
Bogdan Bârleanu, Peisaj veneţian